fbpx

8 hasznos tipp a fotós választásához

8 hasznos tippel szeretnék segíteni, hogy könnyebben tudj dönteni a fotós kérdésben.

✍? Fotózás

? 2020. január 1.

A fotós munkái

A referencia fotóknál figyelj arra, hogy sok féle fotókat publikáljon a fotós. Ha szinte mindenhol hasonló a háttér, egyforma a stílus, ugyanazok a hangulatfények, ugyanazok az emberek vannak a fotókon, akkor egyértelmű, hogy csak egy-kettő eseményt fotózott a fotós. Egy rendezvényfotósnak nem kell mindig “művészi képeket” exponálni. Sokkal fontosabb, hogy a megrendelő elvárásai szerint készítse el a fotókat, de klassz, ha még egy kis pluszt is tud adni. Neked kell kiválasztani a fotóst. Ne sajnáld az idődet, energiádat erre. Ha szükséges beszélj a főnököddel, megrendelőddel, esküvői / család fotózás esetében a pároddal, családoddal, hogy ma bizony több fotós weboldalát is át kell nézned és akár 5-10 ajánlatot is kell kérned. Egy jó ebéd után, ülj le egy bögre kávéval vagy teával és nyugodtan böngészd a fotósok weboldalát. Ez körülbelül 1-2 óra elfoglaltságot jelent majd.

Valószínűleg az első körben a referencia fotók alapján szűröd ki a fotósokat. Ne gondolkozz sokat! Lehet, hogy nagyon szimpatikus neked a fotós, tetszik a weboldalai is, de a képek stílusa egyáltalán nem tetszik neked. Ilyenkor inkább kattints tovább, ha nem egyezik az “ízléseddel”. Sokan szeretik a modern, letisztult képeket. Mások viszont inkább a romantikus, kicsit konzervatív, hagyományos képeket, beállításokat. Ha végig nézted a fotóalbumokat és a fotók nagy része nem tetszett neked, akkor inkább engedd el azt a fotóst.

Személyes találkozó

Már nem csak az esküvői fotózásoknál, hanem sok esetben a nagyobb rendezvények fotózása előtt is, személyesen találkozom a megrendelőimmel. Szerintem ez a második legfontosabb pont egy szolgáltató kiválasztásánál. Kicsit olyan, mint egy ruha vásárlás. Lehet, hogy online a modellen nagyon klassz az a ruha, jól néz ki a fotókon a termék a kijelzőn. A boltban viszont egy tapintásból meg tudod mondani, hogy valóban milyen az a ruha.

A fotósoknál ezekre figyelj leginkább a személyes találkozó során: Milyen helyszínt választott / ajánlott a fotós a tárgyaláshoz? Milyen ruhában érkezett? Milyen a stílusa? Hogyan beszélgetett? Mennyire volt udvarias? Mennyire volt szakmai? Mennyire volt rugalmas? Mit ajánlott? Mennyit segített? Mennyire volt érdeklődő? Mennyire volt felkészült? Egy ilyen találkozó általában 30-45 perces. Ez alatt a megrendelő és a szolgáltató is gyorsan ki tud alakítani a fejében egy képet a másikról. Ez nagyon fontos, hiszen rengeteg megrendelő és rengeteg fotós van a piacon. Így a lehető legjobb, ha mindenki megtalálja a számára 10/10-es szolgáltatót és a 10/10-es ügyfelet. Neked is és a fotósnak is az a célja, hogy kiváló képek készüljenek. Ha a találkozó során nem volt szimpatikus a fotós, attól még egy rendezvényen jó képeket készíthet. Egy esküvő, portfólió, kismama, család fotózáson viszont már nem biztos… Kérj bátran az összes szolgáltatótól egy-egy személyes találkozót a végső döntés előtt!

A fotós árajánlata

A legtöbb megrendelőnek nem csak az ár, az alapvető szempont, hanem az árajánlatban szereplő plusz szolgáltatások is. Egy fotográfus a szolgáltatás színvonalával és az árral is tudja pozicionálni magát. Vigyázni kell, mert sok esetben sajnos, a pocsék a minőség mellé borsos díjazást kalkulálnak a szolgáltatók. Érdekes, amikor egy esküvőn kiderül, hogy a ceremóniamester kétszer annyit keresett, mint a videós vagy a fotós…

Ha esküvőd lesz valószínűleg nem csak egy linket szeretnél kapni, amiről online letöltheted a képeket. Hasonlítsd össze az árakat és a plusz szolgáltatásokat, kiegészítőket is. Kérj nyugodtan több csomag ajánlatot, vagy teljesen egyedi árajánlatot is. Figyelj viszont arra, hogy egy fotósnak, akár heti 10-20 árajánlatkérése is lehet, ezért valószínűleg 1-2 hetes határidőt fog megadni neked, amíg számodra érvényes az árajánlata és foglalja neked az időpontot.

Kommunikáció

Milyen gyorsan és milyen stílusban reagált a fotós az árajánlatkérésedre? Válaszolt -e az összes kérdésre? Részletes, egyéni árajánlatot küldött, vagy sablon levelet írt? Mennyire áttekinthető az árajánlat? Keresett -e néhány nap múlva?

Felszerelés

Roppantul fontos, hogy a kiválasztott fotósod professzionális eszközöket használjon. Nem fogok fényképezőgép gyártókat, típusokat és modell számokat írni, mert nem hiszem, hogy sokan ismerik ezeket. Három nagyon fontos dolgot viszont bátran megkérdezhetsz a fotóstól: Van -e tartaléknak plusz 1-2 fényképezőgépe? Van -e tartalék vakuja? Kettő memóriakártyára menti -e a fotókat?

Amikor esküvőt vagy rendezvényt fotózom ez elképesztően fontos. Ezek olyan pillanatok, ahol a digitális képeket a legnagyobb biztonsággal kell elkészíteni és tárolni is. A DSLR (Digital Single Lens Reflex = Digitális Egy Lencsés Tükörreflex) fényképezőgépek a felső kategóriában nagyon strapabíróak, viszont sajnos, még ezek az eszközök is meghibásodhatnak. Az én fotós táskámban ezért van 2-3 DSLR fényképezőgép és 5-6 objektív és 2-3 vaku is + rengeteg memóriakártya és akkumulátor + töltők.

Referencia, tapasztalat

Hiába készít kiváló képeket egy rendezvényfotós a helyi általános iskola rendezvényein, nem biztos, hogy az a fotós egy céges rendezvényen is megállja majd a helyét. Sok fotós weboldalán egyáltalán nincs összhangban a sok-sok weboldalra kitalált, menő céges logó a fotóalbummal. Érdemes átnézni fényképész összes fotóját. Sajnos sok weboldalon a legtöbb referenciában is feltüntetett cégnek nem is fotózott a fotós. Hiszen egyetlen egy fotót sem lehet látni a fotós weboldalán azoknak a cégeknek a rendezvényéről. Sajnos egyre több az olyan fotós is, aki 1-2 esküvőn fotózott csak, mégis az olvasható a weboldalán, hogy 6 éve dolgozik esküvői fotósként.

Szerződés, fizetés

Mindenképpen kérj szerződést, még akkor is, ha a fotósod nem ragaszkodik hozzá. Biztonságot és nyugalmat fog adni neked. Kizárólag olyan fotóssal szerződj, akivel előre megbeszéltétek és szerződésben is rögzítettétek, hogy a fizetés a fotók átadása után történik. Sajnos sok olyan fotósról hallottam már, akik a rendezvény / esküvő végén azonnal kérték is a pénzt. Ilyenkor egy esküvői párnak, kommunikációs menedzsernek, marketingesnek, rendezvényszervezőnek nincs ideje ezzel foglalkozni. Ráadásul még azt sem tudják, hogy milyen képeket kapnak. A lehető legjobb, amikor a rendezvény utáni napokban (még egy gyors levelezés után) postán kapod a számlát. A fotókat általában úgyis már a rendezvény napján megkapod. A számlázás ráér pár nap múlva is.

Népszerűség és hírnév

Valószínűleg neked sem lesz fontos, hogy sztárfotós érkezzen hozzád fotózni. Érdemes azért megnézni a fotós közösségi oldalait. Hány követője van Facebookon és Instagramon? Van -e egyáltalán közösségi oldala? Hol fotózott? Milyen képeket publikált? Ha már átnézted az összes tartalmat a fotós weboldalán, közösségi oldalán, akkor érdemes még beírni a Google keresőhöz is a fotós nevét és körülnézni ott is. Böngészd a privát Facebook profilját is, hátha lesz egy közös ismerősöd a fotóssal. Ha szimpatikus a szolgáltató nyugodtan kövesd be, jelöld be, hogy még több információt megtudj róla és ő is rólad.

Tetszett a cikk? Hasznosnak, érdekesnek gondolod ezt a blog bejegyzést? Küldd el email-ben vagy oszd meg az ismerőseiddel:

Ha fotósra lesz szükséged, vagy bármilyen kérdésed van, kérlek írj nekem egy üzenetet:

NÉPSZERŰ CIKKEK

Rendezvényfotózás árak
8 hasznos tipp a fotós választásához
Kedvenc reggelizőm 1.0

CÍMKE FELHŐ

SOCIAL MÉDIA

FOTÓZÁSOK

Esküvői fotózás

Esküvői fotózás

Rendezvényfotózás

Rendezvényfotózás

RÓLAM

Geberle Berci

Több mint 10 éve dolgozom fotósként. A következő témákat fotózom: rendezvény, esküvő, sport, színház, tánc, street style, portfólió, kismama, baba, család, étel, ingatlan.