Rendezvény fotózás árak

Olvasási idő: 3 perc
Kategória: Rendezvényfotózás

A rendezvény fotózás árak témában még a rendezvényszervezők sem tudnak pontos számot mondani. Talán azért nincs konkrét információ erről, mert mindegyik rendezvényhez más-más díjazást kalkulálnak a fotósok.

Teljesen más árat adunk például egy sajtótájékoztató fotózására, vagy egy szalagavató fényképezésére. Egy sajtótájékoztató általában 1 órás, körülbelül 10 azonnali fotóra (pár perc alatt a rendezvény után) lesz szüksége a szervezőknek, sajtósoknak. Egy ilyen eseményen 20-40 db fotó készül.

Ezeket a képeket a helyszínen is fel tudjuk dolgozni, így összesen 1,5-2 órát dolgozunk. A szalagavatón viszont, akár 5 órán át is fotózhatunk, ahol már 1200-1400 db fotót is készíthetünk. 😮

A következő percekben / napokban pedig jöhet a képek utómunkája, ami szintén több órás elfoglaltságot jelent. Ezért a fotósok weboldalain található rendezvény fotózás árak sokszor változhatnak. 🤔

Rendezvényfotózás átlagos árai

A legtöbb rendezvényfotós általában: 8.000 – 14.000 forint / óra díjazással dolgozik. Nem mindegy azonban, hogy a fotóst hány órás eseményre hívják fotózni.

A táblázatból könnyen olvasható, hogy mind a kettő rendezvényen gyakorlatilag ugyanaz a dolga a fotósnak: képeket készíteni, feldolgozni-utómunkázni-szerkeszteni a fotókat és átadni online a megrendelőnek.

Miért nem 10.000 forint akkor az 1 órás fotózás?

Az 1 órás fotózás 10.000 forintért a profi fotósoknak egyszerűen nem éri meg. Ezt nem “nagyképűen” szeretném kifejezni, de akik nem kapnak havonta fix fizetést, azoknak nem éri meg elvállalni ilyen áron egy 60 perces fotózást. 🙁

Miért nem éri meg ennyiért?

A fotósnak fel kell készülni a rendezvénynek a fotózásához. Például: árajánlatot elkészíteni, válaszolni a kérdésekre, szerződést elkészíteni, megrendelőt kitölteni, visszaigazolni a fotózást, forgatókönyvet átnézni, adatokat elmenteni. (Ez körülbelül 15 perc, ha valaki már rutinos.)

Ezután össze kell készíteni a fotós felszerelést: akkumulátorok feltöltése, memóriakártyák formázása, fényképezőgépek, objektívek, vakuk, kiegészítők tisztítása. Végül ezeket bepakolni a táskába. (Ez körülbelül pár perc, igazából minden fotósnak kötelező, ezért nem írnám hozzá a “munkaidőhöz”.)

Végül a rendezvény napján elindulni a fotózásra. És ez itt az egyik fő kérdés, hogy pontosan hol lesz a rendezvény? Én például a belváros közepén lakom, így az 1-2-5-6-7-8-9 kerület maximum 30 perc BKK utazásra van tőlem. (Ez tehát 30 perc.)

Illik, sőt, kötelező a rendezvényre 15-30 perccel előbb érkezni. Bármilyen dugó / baleset / műszaki probléma lehet a közlekedésben. (Ez így legyen plusz 15 perc.)

És végre elérkezett a rendezvényfotózás! (60 perc munka.)

A rendezvényfotózás után megyek is haza (30 perc utazás.)

Otthon vagy ha szükséges a helyszínen azonnal feldolgozom a fotókat. Ha a helyszínen kell küldeni néhány képet az negyed óra. (15 perc.)

Ha otthon kell feldolgozni a többi képet, az körülbelül 1 óra. (60 perc.)

Online pár perc alatt fel tudom tölteni a képeket és megírni az emailt / közösségi média üzenetet / SMS-t. (Ez csak 5 perc.)

Végül pedig elkészíteni és elküldeni a számlát. (Ez is 5 perc maximum.)

Így összesen egy 60 perces fotózáson: 235 perc összesen az “eltöltött idő”. Azaz 1 órás fotózáson 4 órát dolgozunk. Ha csak a fotózást és a képszerkesztést számolom hozzá, akkor összesen: 120 perc. Azaz 2 óra a munka összesen. 🤔

Rendezvény fotózás árak egy átlagos rendezvényen?

Úgy gondolom, hogy egy “átlag” rendezvény fotózás ár, 8.000 – 14.000 forint / óra körül lehet a több órás rendezvényeknél. Valaki elvállalja a rendezvényt pár ezer forint / óra díjazással is, de valószínűleg több napos határidővel küldi a képeket és tartalék fényképezőgépe, objektíve sincsen. A szerkesztésnél maximum kiválogatja és picit feljavítja a képeket, de nem végez rajta több órás utómunkát. 🤐

A rendezvény után 4-5 napon belül online letöltheted a fotóit (ami szerintem nagyon sok idő). Valaki külön hozzádob 10.000 forintot a rendezvény fotózás árhoz, ha a rendezvény helyszínén azonnal kell küldeni néhány fotót. Olyan fotóssal is találkoztam már, aki fix 25.000 forint + ÁFA / óra honoráriummal dolgozik az eseményen. 🤯 Minden fotót megszerkeszt a számítógépén, ha szükséges a rendezvény alatt is küldi a fotókat a sajtósnak.

Rendezvény fotózás árak Budapesten?

90%-ban budapesti rendezvényeket fotózom. Már 5 éve én vagyok a Budapesti Karácsonyi Vásár fotósa. Sok emberrel találkozom a forgatagban, akiknek szívesen segítek fotós tippekkel és persze szóba jön a szokásos kérdés: Budapesten milyenek a rendezvény fotózás árak?

Nehéz erre jó választ adni. Ha éppen Párizsban lesz egy divatbemutató fotózás, ami szintén “mondható rendezvénynek”, de ennél azért már bonyolultabb. Szóval: Párizs, divatbemutató, luxus rendezvény. Simán dolgoznak ott a fotósok 50.000 forint / óra rendezvény fotózás árral. 600 euróért fotóznak ott egy 3-4 órás divatbemutatót és ez nem egy durva rendezvény fotózás ár Párzsiban. 🤑 “Térjünk vissza a valósághoz”. Egy kis vidéki városban a városi eseményeket vagy újságírók, esetleg az újság fotósa vagy talán-talán az önkormányzat saját fotósa készíti. Teljesen más a díjazása (sajnos…) az ottani fotósnak, mint itt Budapesten. Sok helyen már inkább kiküldenek egy alkalmazottat egy telefonnal, hogy fotózzon azzal… 😥

Mindenhol más a rendezvényfotós díjazása

Egyik évben árajánlatot kértek tőlem egy céges születésnapi party fotózására. Szokásos event: vendégek fogadása, köszöntő, beszédek, koccintás, értékelő, vacsora, játék, tortavágás, party. 6 órás volt a rendezvény, kérték, hogy 6 órával kalkuláljak árat a fotózásra.

Budapesttől olyan 15-20 km távolságban volt a rendezvényhelyszín. Kérték, hogy kalkuláljam bele oda-vissza az utazási költségemet is, de készítsek rendezvény fotós árajánlatot külön arra is, ha a céges sofőr vinne haza. Már ez kicsit fura volt, ugyanis ezzel csak 1-2 ezer forintot tudnak spórolni.

Elküldtem az árajánlatomat és pár órán belül felhívtak, hogy ők egy 6 órás rendezvényre összesen 20.000, maximum 25.000 forintot tudnak fizetni a fotósnak. 😫 Azt mondták, hogy valószínűleg nem is lesz fotósuk, mert mindenki olyat durva rendezvény fotózás árakat írt nekik…

Kérj tanácsot a tapasztalt fotósoktól

Persze sajnos a másik oldalon is vannak “rosszak”. 🤫😛 Hallottam már néhány rendezvényszervezőtől, hogy különösen a karácsonyi időszakban a fotósok elképesztő rendezvény fotózás árakat mondtak a rendezvényükre.

Egy 4 órás karácsonyi rendezvényt 80.000 + ÁFA díjazással vállaltak el, 6-8 napos fotó küldéssel… A karácsonyi időszak nekem is elképesztően zsúfolt. Sok esetben nem tudom elvállalni a rendezvényt, mert azzal a többi munkám minőségét csökkenteném.

Érdemes tehát elsőként 1-2 órás rendezvényre elhívni a fotóst. Percek alatt kiderül, hogy mennyire tudtok jól együtt dolgozni a rendezvényen. Sok rendezvényfotós információt és referencia fotókat töltöttem fel a rendezvényfotózás oldalamra. Ha még nincs rendezvényfotósod a következő rendezvényeidre, eseményedire, vagy még több információt szeretnél a rendezvény fotózás árakról, írj üzenetet nekem. 😊