fbpx

Karácsonyi fotózás – Információk

Előre lefoglalt időpontban, gyönyörű stúdióban, kellemes hőmérsékletben. Karácsonyi dekorációval és a legmodernebb fényképezőgéppel készítem a karácsonyi és téli fotókat. Ezen az oldalon az összes fontos információt, hasznos tippeket, ötleteket és a stúdió szabályait is elolvashatod. 🙂

Foglalás

A karácsonyi fotózásra időpontot és stúdiót foglalni szeptember és november között lehetett. A helyek 95%-a elkelt. Időpontot, stúdiót cserélni sajnos már nem lehet.

Foglaló

A foglaló fizetésével tudod 100% lefoglalni a stúdiót és az időpontot! A foglaló 2022-ben egységesen 15.000 forint. Ezt online átutalással tudod fizetni, amit 24 órán belül emailben igazolok vissza. A foglaló beérkezése után a Tiétek a stúdió a megadott időpontban. 🙂

Lemondás

A fotózást 21 nappal a fotózás időpontja előtt tudod lemondani. Sajnos a fotózást megelőző 21 napban már nem tudom visszautalni a foglalót.

Karácsonyi fotózás átadása ismerősöknek

Természetesen családtagoknak, barátoknak, ismerősöknek is át tudjátok adni a fotózást! A legjobb megoldás, ha esetleg nem tudtok jönni a fotózásra, hogy a lefoglalt és kifizetett stúdiót és időpontot átadjátok másnak. Így Ti egymás között tudjátok rendezni a foglalót. Ha esetleg így alakult légy szíves írjatok nekem egy email-t vagy SMS-t.

Fotózás előtti napok

Érdemes 2 vagy 3 féle ruhát kiválasztani a fotózásra. Egy hétköznapi lazább, egy randis ruha, egy elegáns mint karácsonykor és egy pizsamás vagy karácsonyi pulcsis. Igaz, ez 5 féle volt. 🙂 Ha 3 outfit lett a nyerő, akkor gyertek abba a ruhába, amit a legnehezebb, pontosabban a legidőigényesebb felvenni. Így még több időnk lesz a fotózásra és már csak kétszer kell átöltözni. 🙂 Jól tudom, hogy ez nem egy modell fotózás lesz, ezért nem kérhetek senkit arra, hogy a fotózás előtti napokban már ne bulizzon, ne éjszakázzon. 🙂 Ha 2-3 nappal előtte kipihentek vagytok, sok-sok vizet isztok, ezerszer frissebbek lesztek és az arcotokon is látszik majd ez! 🙂

Érdemes még néhány “ezek tényleg mi vagyunk” pózt kiválasztani vagy kitalálni a pároddal közösen. 🙂 Instagram-on, Pinterest-en is sok-sok karácsonyi fotózás póz ötlet van, amit nyugodtan próbáljatok ki otthon, így a fotózáson is könnyen meg tudjátok majd csinálni. 🙂

Pakoljatok mindent egy helyre! A ruhákat, kiegészítőket, cipőket, gyerekeknek a ruháit, játékokat, a kutyus ruháit, játékát, jutalomfalatot… 🙂 Szóval mindent egy helyre pakoljatok otthon, így 99% hogy semmit sem fogtok otthon hagyni.

Plusz egy tipp: mindig legyen 2 esernyő a kocsiban! 🙂

Akár egy új haj? De egy fodrász meglátogatása a fotózás előtt sokat tud dobni a fotókon. 🙂

A fotózás napján pedig mindenképpen sminkeld ki magadat! 🙂 Igaz, hogy lesz 5 retusált fotó is a csomagban, de a profi modell fotózásokon is gyönyörű sminket kell “picit retusálni” a nagy monitoron. Ha klassz sminkeket készítesz otthon az is szuper, de egy profi sminkes is jó választás lehet. (Nem árt azonban előtte próba sminket is csinálni.)

Érkezés a fotózásra

Érdemes autóval vagy TAXI-val jönni és amilyen közel csak lehet megállni a stúdiónál. Így nem lesz kipirosodott arc a hidegtől. 🙂 A legtöbb stúdiónak saját udvara van, de nem tudtok sajnos mindig beállni parkolni, mert több cég is működik az udvarban és sokszor már nincs szabad hely. A Google Maps tervezés során vegyétek figyelembe, hogy sokszor rosszul kalkulálja a Google a forgalmat és egy Google szerinti 30 perces útból 60 perces lesz + még a parkolás + még lépcsőzés a stúdióhoz sok-sok értékes percet elvesz a fotózásból. 🙁

A stúdiók pontos címét és térképet + kis leírást is küldtem email-ben, de itt is megtalálod a pontos címeket és a leírást:

Studio Lightroom: Greendoor, Bali, Barokk – 1047 Budapest, Károlyi István utca 10

Studio S-LUX: Mimosa – 1047 Budapest, Perényi Zsigmond utca 16

NDustrial Studios: Skandi – 1117 Budapest, Galvani utca 6

Fotózások kezdése

A fotózások pontos időpontját és kezdését, mindenkinek email-ben személyesen küldtem el november végén. A Studio S-LUX – Mimosa helyszínen minden “X óra : 30 perc” a fotózás kezdete és “X óra : 20 perc” a fotózás vége. Az összes többi stúdióban pedig “X óra : 00 perc” a fotózás kezdete és “X óra : 50 perc” a fotózás vége.

Ilyen egy fotózás nálam

Mindig igyekszem mindenkit sürgetni, hogy 55-kor hagyja el a termet. 🙂 Így amikor megérkeztek, általában a fotózás előtt 5 perccel tudtok bemenni a terembe. Bárhova lepakolhattok, körbe tudtok nézni, nekem még ilyenkor van egy 5 perc szünetem: előző modellektől elköszönés / kis víz / gyors mosdó / stb.. 🙂 Az email-ben megírt időponttól pedig kezdődik a fotózás! 🙂

Elsőként általában a karácsonyfa körül készítek fotókat, néhány beállított fotó mellett, természetes képeket is kreálunk, például karácsonyfa díszítés, ajándékok megnézése és hasonló vidám fotókat szoktam csinálni. 🙂 Nincs semmi fix program / fotó terv, így ha a gyerekek vagy a kutyák elkezdenek játszani a legtávolabbi sarokban, akkor onnan fog indulni a fotózás! 🙂

Közösen szoktunk dolgozni, ezért bármilyen ötletetek, kérésetek van bármikor mondjátok! 🙂

Mindegyik fotózás más. Teljesen eltérő a dinamikája egy páros fotózásnak, egy 4 fős kisgyerekes családi fotózásnak, egy kisbabás fotózásnak vagy egy kutyás fotózásnak. Ahogy a fotózások, úgy az emberek is nagyon változatosak és én ezt imádom! Mindenkinek más tetszik, mindenki más pózokat szeret, valaki imádja ha fotózzák, valaki ki nem állhatja, ha fényképezik. 😀

Nem vagyok az a tipikus “Kisfiam fogd meg az ajándékot és nézz rám!” fotós. 😀 Én az őszinte pillanatokat és természetes fotókat szeretem! 🙂 Ha kisgyerekkel jöttök, akkor Ti vagytok a főnökök, Ti irányítsátok őket, Ti szóljatok nekik! 🙂 Én inkább egy fotós és játszótárs vagyok ezeken a karácsonyi fotózásokon és csak nagyon kicsit a háttérből, a fényképezőgép mögül rendezek. 🙂 Nekik az egész egy kaland, egy játék, ezért ne legyetek dühösek, ha nem fognak pózolni. 🙂

Nincs vaku villanás, folyamatos fényben dolgozom. 🙂 10 óra és 15 óra között napsütéses időben szép természetes fények is lesznek és csak egy kicsi plusz fény szükséges. Szeretem elkapni a pillanatokat, de sok esetben előbb fényt kell varázsolni arra a részre, ezért próbálok gyorsan mozogni és figyelni folyamatosan. 🙂

Hozzatok nyugodtan saját plüssöket, ajándékokat, bármilyen kiegészítőket, amit lehet dobni / rágni / gyűrni. 😀 A stúdiós cuccokra nagyon-nagyon vigyáznunk kell.

Szünetek két fotózás között

Egy napon sokszor 6-8 fotózásom is van óránként, folyamatosan, ezért minden “X óra : 50 perckor vagy X óra : 20 perckor” egy 10 perces szünetet tartok. A karácsonyi fotózások alatt sosem szoktam felvenni a telefont és SMS-t sem írok. A szünetben megpróbálok mindenkit gyorsan visszahívni.

Mi fér bele 50 percbe?

Ha egészkor már tudunk kezdeni, akkor egy “erősebb” 15-20 perces fotózással kezdünk. 🙂
Utána 5 perces gyors átöltözés.
Ismét egy 10-15 perces fotózás.
Még egy 5 perces gyors átöltözés.
És az utolsó 10 perces fotózás.
50 perc után pedig vége is.

Sok esetben 5-10 perc alatt kész is egy outfit és van még egy kis időnk a végén. Valamikor pedig annyira átszellemül mindenki a karácsonyi dekorációk mellett, hogy az utolsó outfitre már nincs időnk. Én mindig szoktam mondani, hogy hol tartunk, de 100% Tiétek a döntés, hogy melyik szettből mennyi fotó legyen és mikor öltöznétek át. Én mindig gyorsan kiugrom a terem ajtaja elé, így kényelmesen és gyorsan át tudtok öltözni bent, ahol csak Ti vagytok.

Ha kisbabával, gyerekekkel, kutyával, macskával jöttök nagy segítség, ha beáll valaki mellém, akit jól ismernek és ő énekel / tapsol vagy valamilyen plüssel játszik neki. 🙂 Ilyenkor biztosan lesz több aranyos tekintet is a fényképezőgép felé mindenkitől. 🙂

Fotózás vége

A fotózás végén „óra : 50-kor” vagy „óra : 20-kor” készpénzben tudtok fizetni. Ilyenkor még van egy 5 perc a gyors átöltözésre, én természetesen a fotózás végén ismét egyedül hagylak Titeket a stúdióban, hogy visszatudjatok öltözni, össze tudjatok pakolni.

Stúdió szabályok

Egyik stúdió sem az enyém. Fotósként bérlem ezeket a stúdiókat, termeket. Nektek modelleknek és nekem fotósnak is 100%-ban be kell tartanom a stúdió szabályzatát.

Ha kutyával / cicával jöttök nagyon fontos, hogy teljesen szobatiszta legyen. Hozzatok légy szíves törlőkendőt, fertőtlenítős törlőkendőt, ha esetleg bármilyen baleset lenne, azonnal fel tudjátok takarítani.

Folyamatosan figyeljetek majd légy szíves a gyerekekre és a házi kedvencekre, hogy ne tegyenek kárt a berendezésben, dekorációban, kiegészítőkben.

A dekorációt, berendezést nem szabad mozgatnunk, átrendeznünk.

Csillagszóró, gyertya, bármilyen tűzveszélyes tárgy nem hozható a stúdióba.

Ha valami eltörik, letörik, bármilyen kárt okozunk sajnos szólnom kell a stúdió tulajdonosának a helyszínen, mert az okozott kárt ki kell fizetni.

Fotók átadása:

Az összes eredeti fotót a fotózás után 3 napon belül tudjátok letölteni. (A 2022. december 20-21-22. fotózások esetében még aznap este tudjátok letölteni az összes eredeti fotót.) Az eredeti fotók sokszor még valóban túl sötétek vagy túl világosak. Kevés fotós adja át az összes eredeti képet logó vagy vízjel vagy bármilyen védelem nélkül, ezért légy szíves ezeket a képeket még ne publikáljátok, mert erre még egy kicsi szerkesztés érkezik.

A Google Drive mappátokhoz egy publikus linket kaptok, amit csak azoknak a családtagoknak, barátoknak, ismerősöknek küldjetek el, akiknek szeretnétek hozzáférést adni a képekhez. A teljes mappa tartalmát “ÖSSZES EREDETI FOTÓ” érdemes letölteni a számítógépre. A számítógépről pedig mentsétek el külső SSD-re vagy HDD-re, esetleg pendrive-ra + töltsétek fel a saját Google Drive tárhelyetekre vagy iCloud tárhelyetekre is.

A linket ugyanarra az email címre fogom küldeni, amiről érkezett a foglalás + a foglaló teljes neve lesz a mappátok neve.

Fotók kiválasztása:

Kettő féle módon is ki tudjátok választani a képeket:

A) Google Drive-on mappába bemásoljátok a kiválasztott fotókat. 30 képet a “UTÓMUNKÁRA KIVÁLASZTOTT” 5 képet a “RETUSÁLÁSRA KIVÁLASZTOTT” mappához.

B) Email-ben egymás alá írva 30 db számot a fotók fájlnevének a végét (például: Utómunkára kiválasztott (30 db): 7373, 7389, 7456 . . . retusálásra kiválasztott (5 db): 7534, 7624, stb.

Összesen tehát 35 db fotót tudtok kiválasztani, ebből 30 utómunkázott, 5 pedig utómunkázott + retusált. Mindenképpen írjatok légy szíves egy email-t, ha kiválasztottátok a fotókat, akár Google Drive feltöltéssel akár email leírással.

A kiválasztott fotók elkészítését a kiválasztás napjától általában néhány napon belül tudom küldeni. A 2022. december 20-21-22. fotózások esetében még aznap este a kiválasztása után készítem el a fotókat.

Fotók elérhetősége, határidők, fotók törlése:

Az utómunkázott és retusált fotókat 2023. december 31-én fogom törölni a Google Drive fiókból. Tehát jövőre év végén. 🙂

Az eredeti fotókat 2023. március 31-én fogom törölni a Google Drive fiókból (ÖSSZES EREDETI FOTÓ) mappa és tartalma.

Nagyon szépen köszönöm, ha végig olvastad vagy csak beleolvastál egy kicsit! 🙂 Bármilyen kérdésed van írj bármikor email-ben és igyekszem 24 órán belül válaszolni! 🙂

Berci