Koronavírus

Három kérdést fejtegettem a koronavírussal kapcsolatban a blogomban. Ha érdekel Titeket vagy lesz esküvőtök, rendezvényetek, esetleg vállalkozók vagytok szerintem érdemes átfutnotok.

✍🏻 Személyes blog 

📅 2020. március 18.

Geberle Berci

Ez tényleg egy háború? A vírussal? Vagy inkább magunkkal és a hülyeségünkkel?

“Egy teljesen új kihívással küzdünk, ez egy háború”. A vírus az emberek ellen van! 🤧 Viszont gondolkozzunk picit higgadtan és reálisan: tudom sokan nem szeretik, ha a háborúhoz hasonlítják a mostani helyzetet és teljesen igazuk van. Ne is hasonlítsuk! Fel sem tudjuk fogni, mi 1950 után született emberek, hogy milyen volt egy háború. Olvastunk róla, meséltek róla, láttunk fotókat, videókat, helyszíneket. Ha egy 100-as skálán mérem, hogy mennyire durva egy háború alatt otthon lenni például a második világháborúban, (ha egyáltalán volt otthonod és nem bombázták le / vagy nem kellett harcolnod / nem hurcoltak el). Szóval 100/100 durva a háború és 100/1 durva a koronavírus miatti “otthonmaradás”. Egyszerűen nem értem azokat az embereket akik hisztiznek, bosszankodnak és sajnáltatják magukat, hogy otthon kell maradni… Ez számomra teljesen érthetetlen!

Milyen otthon lenni 2020-ban?

  • Reggel már automatikusan elkészül a kávéd mielőtt ébreszt az iPhone
  • Feldobsz egy tojásrántottát, csomó zöldséggel és nyugodtan megeszed
  • Van meleg víz, padlófűtés, fűtés, szép, tiszta, modern lakásod / albérleted / szobád
  • Van 1000 Mbit/s interneted, mobilinterneted és mobiltelefon előfizetésed
  • Van az otthonodban: számítógép, laptop, mobiltelefon, tablet, TV, játékkonzol és még sorolhatnám
  • Már az olyan alap dolgokat el is felejtettem, hogy: mosógép, mikrohullámú sütő, sütő, tűzhely, hűtő és ezeket is sorolhatnám még
  • Sok ismerősöm otthonról is tud dolgozni, én például így még hatékonyabb vagyok és sokkal több feladatot / projektet / rész munkát meg tudok csinálni (online marketing és weboldalkészítés) – igen a fotózás most szünetel, de erről is írok majd itt a blogban
  • Tudok beszélgetni, online élő videóban is a barátaimmal, családommal
  • Folyamatosan olvashatom a híreket, nézhetem az élő videókat, a nagy bejelentéseket, mondjuk néha hang nélkül 🤣 de így is élvezhető 😜
  • Szinte tényleg a legfontosabb, legszükségesebb dolgokat meg tudjuk csinálni otthon is

Sok közeli barátomnál, vállalkozó ismerőseimnél ez szinte mind (még több is) lehetséges.

Minden adott tehát ahhoz, hogy
MARADJ OTTHON!

Jelenleg (2020. március 18. 21:15) Magyarországon nem azt jelenti a “maradj otthon”, hogy be kell zárnod magadat hetekig a lakásba! Még! Az egésznek az a lényege, hogy a lehető legkevesebb emberrel érintkezz! Ha olyan szerencsés vagy, mint én (sok ismerősöm az), akkor van alattad 3 perc sétára vagy 5 db 0-24 bolt. Igen, szerintem is érdemes bevásárolni pár hétre előre, de nem azért, mert elfogynak a cuccok. Én azért vásároltam be előre, mert szeretném csökkenteni a kiadásaimat és a vásárlások számát = kevesebb emberrel találkozom.

Miközben mi azon bosszankodunk, hogy milyen durva hetekig otthon maradni, az egészségügyben dolgozó emberek értünk, az emberek életéért dolgoznak! Dolgoznak… KÜZDENEK! Hatalmas köszönet és tisztelet nekik!!! Ők nem mérlegelhetnek, hogy ma otthon maradjak vagy leugorjak vásárolni inkább? Ők nem azon gondolkodnak a munka közben, hogy HBO vagy Netflix legyen work után? Wolt vagy NetPincér futár dobja be a vacsorát?

Nektek amúgy nincs nagymamátok vagy nagypapátok? Nincs idős ismerősötök sem?

“Berci… Ez a vírus csak az időseket és a betegeket veszélyezteti… Csak ők halhatnak bele…” Ez volt az a 🤮 mondat, ami elindította 🤬 bennem, hogy írjak egy külön cikket (az amúgy elég üres) blogomra.

A koronavírus megmutatja azt is, hogy mennyire sok önző, énközpontú, tudatlan, bunkó, könnyelmű ismerősünk van. Ha szerencsésebbek vagyunk csak online találkozunk velük. Számomra felháborító az a hozzállás, hogy a koronavírustól csak az idősek és betegek halnak meg, ezért mi fiatalok nyugodtan élhetünk tovább a megszokott módon… Ez a gondolat / vélemény / online hozzászólás is azt mutatja: mindenki csak magával és a saját vállalkozásával – karrierjével – pénzével – életével foglalkozik. 😞

„Gyermekeim, ne szeressünk se szóval, se nyelvvel, hanem tettel és igazsággal” (1Jn 3,18)

Valószínűleg én nem fogok meghalni a koronavírustól, de ha irányíthatom ebben egy kicsit is az életemet: akkor nem szeretnék kórházba kerülni miatta, pláne nem Magyarországon… Persze más országban sem, de itt különösen nem, mindenki tudja, hogy milyen a helyzet itthon a kórházakban. ☹️

Én most nem találkozom idősökkel és figyelek nagyon arra, hogy az összes idős ismerősömet is figyelmeztessem erre. Természetesen ez az ő felelősségük. Szomorú és dühítő, hogy ennek ellenére is sok idős embert látok az ablakomból az utcán sétálgatni, buszokon utazgatni. 😡 Nem tudom, hogy ezek az idős emberek annyira egyedül vannak -e, hogy senki nem tud nekik bevásárolni, segíteni? Vagy nem kaptak megfelelő tájékoztatást? Vagy egyszerűen csak (ahogy előbb is írtam): önző, énközpontú és könnyelmű ez a sok nyugdíjas is? 😈 Én viszont úgy döntöttem, hogy otthon maradok! Barátokkal, ismerősökkel, új ügyfelekkel sem találkozom most. Biztosan lesz áprilisban 1-2 fontos megbeszélésem, amire el kell majd mennem, de ez még nagyon messze van. Ezen a héten egy Apple cuccomért megyek el + a fényképezőgépeimet és objektíveimet viszem el egy tisztításra és karbantartásra.

Kevesen fogják fel, legyen az idős, fiatal, szegény vagy gazdag: nem az a lényeg, hogy elkapod -e a vírust és milyen bajod lesz. Az a lényeg, hogy ha otthon tudsz maradni, akkor segítesz abban, hogy a vírus lassabban vagy (Veled) ne terjedjen tovább. Ezzel segítesz abban is, hogy ne terheld még jobban a egészségügyben dolgozókat. Hamarabb vége legyen ennek az egésznek.

Én esküvőket és rendezvényeket fotózom, mellette online marketinggel és weboldalkészítéssel foglalkozom. Nem hatalmas nagy multiknak, hanem szintén egyéni vállalkozók, kis és középvállalkozások, éttermek, kávézók, szórakozóhelyek részére kreálok online marketinget, tartalmat és weboldalt. Szinte mindenkinek lesz egy durva kiesése (pénz, karrier, munka, megbízás, alkalmazott, stb, stb, stb.) a koronavírus miatt. Valaki át tudja majd vészelni, valaki teljesen tönkremegy a jövőben… 😥

Nagyon erősen kapcsolódik a munkámhoz a rendezvény, az esküvő és a vendéglátás. Így én is itt dühöngök a szobámban a vírus miatt, hogy mi lesz a jövőben. Kell is! Pár percet naponta kell balhézni magaddal vagy a világgal! Leginkább az van bennem, hogy: “OK zárjunk be / le / ki mindenkit a lakásba 2 hétig, álljon meg az élet, csak a nélkülözhetetlen dolgok menjenek. Utána haladjunk tovább, jöjjenek a megrendelők, pörögjön tovább az ület.” Aztán visszaülök az iMac elé és dolgozom tovább ezerrel. Néha még az értesítéseket is kikapcsolom, lenémítom a telefonomat és a számítógépemet és órákig elérhetetlen leszek. Tudom nem egészséges, de 4-5 órát is ülök folyamatosan a gépem előtt és megállás nélkül dolgozom. Engem most ez teljesen kikapcsol! Sokkal hatékonyabban is tudok dolgozni így. Nem panaszkodom, szerencsés vagyok, van munkám bőven. Egyre többen keresnek meg weboldalkészítéssel, online marketinggel és most már termék, helyszín, ingatlan, image fotózással is. Ha szeretnétek Ti is ilyen menő dolgokat a vállalkozásotoknak / munkahelyeteknek, sajnos csak április közepétől tudom elvállalni, mert tartanom kell a határidőket, de írjatok, kérdezzetek nyugodtan. Talán most Nektek is lesz időtök erre. Nekem most nagy kérdőjel a rendezvényfotózás és az esküvői fotózás. A szerződések megvannak, az időpontok is a naptáramban nagybetűvel, pirossal! 🤓 Várok! Türelmes vagyok próbálok lenni. Nézzétek meg a videót, ha még nem láttátok, utána megírom honnan érdemes tájékozódni szerintem.

Honnan kapunk valós információkat a koronavírusról? Milyen felületeket érdemes olvasni?

Az egyik legfontosabb előtte! Dobjunk félre minden pártot és érzelmet, politikai ideológiát, nézetet, berögződést és még sorolhatnám! Milyen klassz dolog lenne, ha most végre összefogna az egész ország! Szóval én a következő felületekről tájékozódom:

Felesleges azon pörögni, hogy melyik milyen színű oldal. Mindenki tisztában van vele, ahogy a TV-ben tolt híradókkal is. Én nagyon sok tartalmat fogyasztok. Természetesen valamelyik platformon / csatornán / portálon és témán is más-más arányban teszem ezt. Rengeteg egyedi gondolat, elképzelés, megosztott tartalom található az interneten a koronavírussal kapcsolatban. Általában azokat kedveljük, imádjuk, amivel tudunk azonosulni, ami valamiért kapcsolódik hozzánk. Sok-sok kiváló ember van, akinek valóban hihetetlenül nagy a tudása, tehetsége egy-egy témában. Én csak arra szeretnélek kérni Titeket, hogy mielőtt megosztjátok ezeket, próbáljatok hiteles forrásból is tájékozódni.

Tetszett a cikk? Hasznosnak, érdekesnek gondolod ezt a blog bejegyzést? Küldd el email-ben vagy oszd meg az ismerőseiddel:

Ha fotósra lesz szükséged, vagy bármilyen véleményed, kérdésed van, írj nekem egy üzenetet:

NÉPSZERŰ CIKKEK

Rendezvényfotózás árak
8 hasznos tipp a fotós választásához
Kedvenc reggelizőm 1.0

CÍMKE FELHŐ

SOCIAL MÉDIA

FOTÓZÁSOK

Esküvői fotózás

Esküvői fotózás

Rendezvényfotózás

Rendezvényfotózás

RÓLAM

Geberle Berci

Több mint 10 éve dolgozom fotósként. A következő témákat fotózom: rendezvény, esküvő, sport, színház, tánc, street style, portfólió, kismama, baba, család, étel, ingatlan.